Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΓΙΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ Ο ΠΑΟΥΛΟ ΚΟΕΛΙΟ


Ο διάσημος βραζιλιάνος συγγραφέας  Πάουλο Κοέλιο δημοσιεύει στο blog του επιστολή του ιρανού εκδότη του Αράς Χετζαζί με την οποία τον ενημερώνει ότι τα βιβλία του "απαγορεύτηκαν με εντολή του υπουργείου πολιτισμού".
"Τα βιβλία μου πωλούνται στο Ιράν από το 1998, πιστεύω ότι έχουν πωληθεί έξι εκατομμύρια αντίτυπα στη χώρα αυτή", γράφει στον ιστότοπο του ο συγγραφέας του «Αλχημιστή».
"Τα βιβλία μου κυκλοφόρησαν επί πολλών ιρανικών κυβερνήσεων", τονίζει ο Κοέλιο, ο οποίος χαρακτηρίζει την απαγόρευση "αυθαίρετη απόφαση που δεν μπορεί να οφείλεται παρά σε παρεξήγηση".
Ο βραζιλιάνος συγγραφέας,  ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να δημοσιεύει δωρεάν στο Διαδίκτυο τα βιβλία του για τους Ιρανούς και ζήτησε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με την Τεχεράνη "να αντιδράσει".
Η υπουργός Πολιτισμού της Βραζιλίας Ανα ντε Χολάντα δήλωσε χθες ότι η λογοκρισία είναι "πάντα ένα θλιβερό φαινόμενο" και τόνισε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Πατριότα.
(ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία)

ΝΕΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ


Συσκευασίες νέας γενιάς που γνωρίζουν πότε ένα τρόφιμο έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει ανέπτυξαν βρετανοί ερευνητές. 

Η καινοτόμος συσκευασία βασίζεται σε ένα εξελιγμένο δείκτη-αισθητήρα ενσωματωμένο σε «έξυπνο» πλαστικό, που προειδοποιεί τον καταναλωτή με το να αλλάζει χρώμα, όταν το τρόφιμο χάνει την φρεσκάδα του (π.χ. λόγω ελαττωματικής συσκευασίας), όταν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης ή όταν το τρόφιμο δεν έχει τοποθετηθεί στο σωστό ράφι στο ψυγείο. 

Ο νέος δείκτης αποτελεί οργανικό τμήμα μιας ευρύτερης καινοτομικής συσκευασίας με την ονομασία «συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας», που επιτρέπει τη διατήρηση των τροφίμων φρέσκων στις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να παραμένουν περισσότερο χρόνο στα ράφια των καταστημάτων και των καταναλωτών. 

Στόχος, σύμφωνα με το BBC, είναι τόσο η βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων, όσο και η μείωση των ληγμένων συσκευασμένων φαγητών που πετιούνται χωρίς να καταναλωθούν.

(ΠΗΓΗ: ΣΚΑΙ NEWS)

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ KEPLER ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΕΞΩΗΛΙΑΚΟ ΒΡΑΧΩΔΗ ΠΛΑΝΗΤΗ


Τον πρώτο βραχώδη πλανήτη σε άλλο ηλιακό σύστημα ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler.

 Ο πλανήτης, που ονομάστηκε Kepler-10b, είναι 1,4 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και η μάζα του είναι 4,6 φορές μεγαλύτερη από τη γήινη. Η πυκνότητα είναι 8,8 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό, μεγαλύτερη αυτή του σίδηρου.
Ωστόσο περιφέρεται σε εξαιρετικά μικρή απόσταση από το άστρο του –μόλις 3 εκατομμύρια χιλιόμετρα– μία φορά κάθε 20 ώρες.

Λόγω της μικρής απόστασης στην επιφάνεια του, και συγκεκριμένα στην πλευρά που είναι μόνιμα στραμμένη στο άστρο, αναπτύσσονται τεράστιες θερμοκρασίες που φτάνουν τους 1500 βαθμούς, δηλαδή πολύ κοντά στη θερμοκρασία όπου λιώνει ο σίδηρος γεγονός που τον καθιστά εντελώς αφιλόξενο για τη ζωή.

Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι από 500 πλανήτες που έχουν ανακαλυφτεί είναι πλανήτες-γίγαντες με σύσταση από αέρια, όπως έχουν ο Δίας και ο Κρόνος. Ο Kepler-10b είναι ο μικρότερος εξωπλανήτης που έχει βρεθεί.

Η ύπαρξη πλανητών με στέρεο έδαφος δεν αποκλείεται μεν θεωρητικά αλλά ως τώρα δεν είχε εντοπιστεί κανένας εκτός από μία περίπτωση που εντόπισε το ευρωπαϊκό διαστημικό παρατηρητήριο Corot η οποία είναι δύσκολο να επαληθευτεί.

(ΠΗΓΗ: in.gr)

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΥΜΑΤΑ ΕΥΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ


Ο εγκέφαλος απολαμβάνει τη μουσική με τον ίδιο τρόπο που απολαμβάνει το φαγητό, το σεξ, τα ναρκωτικά ή το χρήμα: απελευθερώνει ντοπαμίνη, τον χημικό αγγελιαφόρο της ευφορίας.

Εγκεφαλικές τομογραφίες εθελοντών δείχνουν ότι η ντοπαμίνη αρχίζει να εκκρίνεται σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου όταν κανείς περιμένει να ακούσει ένα αγαπημένο μουσικό κομμάτι. Όταν δε ακούει κάποιος το κομμάτι το αίσθημα ευφορίας απογειώνεται.

Η διαφορά από άλλα ερεθίσματα που προκαλούν ευχαρίστηση, όπως τα ναρκωτικά και το χρήμα είναι ότι «η εμπειρία της απόλαυσης από αυτά τα αφηρημένα [μουσικά] ερεθίσματα εξαρτώνται απόλυτα από πολιτισμικές και προσωπικές διαφορές, οι οποίες μπορούν να διαφέρουν πάρα πολύ μεταξύ των ανθρώπων» αναφέρουν οι ερευνητές στο Nature Neuroscience.

Κατά τη διάρκεια εξέτασης των εθελοντ’ων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι όταν οι εθελοντές άκουγαν αδιάφορα μουσικά κομμάτια, ο εγκέφαλός τους δεν απελευθέρωνε ντοπαμίνη.

«Εντυπωσιακή» χαρακτήρισε τη μελέτη ο ανεξάρτητος νευροεπιστήμονας Δρ Γκόντφριντ, ο ειδικεύεται στη μελέτη της μουσικής και του εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Όπως εξήγησε, η νέα μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει οριστικά τις υποψίες που είχαν διατυπωθεί παλαιότερα για τη σχέση της μουσικής με την έκκριση ντοπαμίνης.

Όπως επισήμανε, όμως, η μουσική δεν είναι η μόνη πολιτιστική εμπειρία που διεγείρει το κύκλωμα της απόλαυσης στον εγκέφαλο. Μια άλλη πρόσφατη έρευνα έδειχνε ότι ο εγκέφαλος εκκρίνει ντοπαμίνη όταν μελετά έργα τέχνης.

(ΠΗΓΗ: in.gr)