Παρά την πολιτική λιτότητας που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται ότι τα όπλα βρίσκονται στο απυρόβλητο. Ανάλυση της κυριακάτικης Welt για την ελληνική οικονομία, αναφέρει ότι η δαπανά το 3,1% του ΑΕΠ σε πολεμικό εξοπλισμό, την ίδια ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό της Γερμανίας είναι 1,4%. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν σπαταλά τόσα χρήματα σε πολεμικό εξοπλισμό όσο η Ελλάδα η οποία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «βρίσκεται σε μια δίνη ανταγωνισμού με την Άγκυρα. Ο συντάκτης του ρεπορτάζ, Florian Hassel, έκανε λόγο για «ψυχρό πόλεμο» μεταξύ των δύο χωρών.
Τα στοιχεία του ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι η Ελλάδα διαθέτει, σε αναλογία με τον πληθυσμό της, τις μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις της Ευρώπης, ενώ κατέχει την 5η θέση παγκοσμίως στην αγορά όπλων και οπλικών συστημάτων. Την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα φέρεται να δαπάνησε περί τα 50 δις. ευρώ σε όπλα.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα αποπληρώνει το χρέος της για την αγορά υποβρυχίων από τη Γερμανία, ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα αναμένεται νέα συμφωνία για αγορά άλλων δύο υποβρυχίων, ύψους ενός δις. ευρώ.
Ξένοι αναλυτές εκφράζουν την απορία τους για την ίλη κατάσταση, ενώ στο δημοσίευμά του, Hassel, σημειώνει ότι «οι ογκώδεις δαπάνες για εξοπλισμούς δεν συνάδουν με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημοσιονομικά της».
Ο δημοσιογράφος διερωτάται «για ποιο λόγο η Ελλάδα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, χρειάζεται νέα υποβρύχια και νέα χρέη», για να δώσει την απάντηση ότι οι εξοπλισμοί αυτοί οφείλονται εν μέρει στον αντίστοιχο εξοπλισμό από πλευράς της Τουρκίας, η οποία τον Ιούλιο του 2009, παρήγγειλε από τη Γερμανία έξι νέα υποβρύχια.
«Η Τουρκία εξοπλίζεται είτε αγοράζοντας πολεμικά πλοία είτε μαχητικά αεροσκάφη. Μέχρι το 2015 η Άγκυρα προτίθεται να έχει στη διάθεσή της 100 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει, εκτιμά Έλληνας ανώτατος αξιωματούχος», καταλήγει το δημοσίευμα.
(ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου