Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

COCKTAILS





Είναι το ποτό το οποίο μπορείς να απολαύσεις όλες τις ώρες τις ημέρας και είναι αυτό το οποίο συμπληρώνει κάθε καλοκαιρινή δραστηριότητα. Δεν νοούνται διακοπές, διασκέδαση ή χαλάρωση χωρίς ένα απολαυστικό και δροσιστικό κοκτέιλ.
Η παράδοση της πρόσμιξης ποτών για φαρμακευτικούς ή άλλους λόγους χάνεται στα βάθη των αιώνων: αρκετοί μελετητές υποστηρίζουν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ή οι Ρωμαίοι αναμίγνυαν πρώτοι ποτά με μπαχαρικά για την  Παρασκευή ιατρικών ελιξιρίων. Άλλοι πάλι δίνουν τα πρωτεία στους Ατζέκους, οι οποίοι πραγματοποιούσαν μεθυστικά οινοπνευματώδη στις τελετές των θυσιών.
Το βέβαιο είναι ότι το κοκτέιλ με τη σημερινή του μορφή δεν εμφανίστηκε πριν το 18ο αιώνα. Συγκεκριμένα η λέξη cocktail εμφανίστηκε σε αμερικάνικο λεξικό το 1803, ενώ υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για την προέλευσή της. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι προέρχεται από τη γαλλική λέξη coquetel, που ήταν το όνομα ενός μίγματος κρασιών.
Οι πρώτοι πειραματισμοί γύρω από τα κοκτέιλ ξεκίνησαν περίπου το 1900 στα bar των καλών ξενοδοχείων της Αμερικής. Τα περισσότερα cocktails ωστόσο, δημιουργήθηκαν την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική για να καμουφλάρουν τη γεύση του φτηνού αλκοόλ με μίξεις ποτών και προσθήκες χυμών και έτσι να προσελκύσουν τον κόσμο.
Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν η χρυσή εποχή για τα ποτά αυτά. Αναφέρονται μάλιστα και σε πολλά μυθιστορήματα της εποχής, όπως για παράδειγμα το Bloody Mary στο Harrys Bar του Χέμινγουεϊ. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η κατανάλωσή τους μοιώνεται ραγδαία εξαιτίας κυρίως, της εμφάνισης των ναρκωτικών ουσιών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η μόδα των cocktails εμφανίζεται δριμύτερη. Όλα τα μπαράκια είαναι πλέον εξοπλισμένα για κάθε είδους κοκτέιλ, ενώ πολλά διάσημα bar του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης έχουν κατάλογο ποτών πιο πολύπλοκο και από γενετικό κώδικα!
Κατά τη γνώμη μας, το μοναδικό συστατικό ενός καλού κοκτέιλ είναι η φαντασία. Οι συνδυασμοί ποτών είναι άπειροι. Αρκεί να βρεις το κλειδί που ανοίγει τη  πόρτα των γεύσεων...

Τα μυστικά ενός επιτυχημένου κοκτέιλ είναι τα εξής:
·        Παγωμένα ποτήρια
·        Το χτύπημα στο shaker δεν πρέπει να γίνεται περισσότερες από 5 – 7 φορές, διότι λιώνει ο πάγος και νερώνει το κοκτέιλ.
·        Να χρησιμοποιούνται παγάκια μεγάλου μεγέθους για να μην λιώνουν εύκολα
·        Να χρησιμοποιούνται αναδευτήρια ή καλαμάκι
·        Θα βρείτε πολλές συνταγές για κοκτέιλ στο www.planetbar.gr
Να αποφεύγετε τα εξής:
·        Μπλε ποτά
·        Υπερβολικές γαρνιτούρες
·        Υπερβολικό ζούληγμα των φρούτων

Εμείς προτείνουμε 2 μέρη όπου θα απολαύσετε πραγματικά υπέροχα κοκτέιλ:
1.)   Το Baba au Rum η διακόσμηση του οποίου συνδυάζει το pop design των ‘60s και έντονα χρώματα. Διαθέτει 60 ετικέτες με ρούμι, 50 από τις οποίες δεν διανέμονται στην Ελλάδα. Το προσωπικό σε υποδέχεται με ένα βιβλιαράκι το οποίο περιέχει την ιστορία καθενός από τα 7 κοκτέιλ «που πρέπει να δοκιμάσεις τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου», ή σε κατατοπίζει ώστε να φτιάξεις ένα δικό σου συνδυασμό. Οι barmen είναι άρτια καταρτισμένοι τόσο σε γνώσεις όσο και σε τεχνική. To Baba au Rum βρίσκεται στην Κλειτίου 6, στο Σύνταγμα.
2.)   Στο Cubanita στην πλατεία Ψυρρή, μπορείς να απολαύσεις ένα από τα καλύετρα μοχίτο στην Αθήνα με φρέσκο δυόσμο που καλλιεργείται σε γλάστρες στο μαγαζί. Τα εξωτικά ποτά του φωνάζουν «Κούβα».
3.)  Μια καλή επιλογή είναι και το Galaxy Bar στο Roof Garden toy Hilton.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου