Η 62η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης έδωσε για πρώτη φορά πρωταγωνιστικό ρόλο στο ψηφιακό βιβλίο, αλλά και στο Διαδίκτυο ως όχημα για να έλθουν κοντά κοινό, συγγραφείς και άνθρωποι των δημιουργικών βιομηχανιών. Με μότο «η τεχνολογία συναντά το περιεχόμενο» και τιμώμενη χώρα για φέτος ήταν η Αργεντινή η έκθεση έλαβε τέλος την Κυριακή.
Η Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης είναι η μεγαλύτερη συνάντηση ιδεών, βιβλίων και ηλεκτρονικών μέσων διεθνώς, καθώς και η σημαντικότερη διεθνής αγορά δικαιωμάτων. Στη φετινή έκθεση που διήρκεσε από τις 6 έως τις 10 Οκτωβρίου συμμετείχαν 7.533 εκθέτες (εκδότες, συγγραφείς και λογοτεχνικοί πράκτορες) από 111 χώρες.
Έχοντας γιορτάσει φέτος 200 χρόνια ανεξαρτησίας, η Αργεντινή μετέφερε στην έκθεση κομμάτια της ιστορίας της, διαλέγοντας το σύνθημα «πολιτισμός εν κινήσει» για την παρουσία της στο μεγαλύτερο γεγονός στο χώρο του βιβλίου παγκοσμίως. Η Αργεντινή παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο κοινό μέσα από εντυπωσιακά εκθέματα, γιγάντιες εικόνες και βίντεο με πρόσωπα και στιγμές με επίκεντρο τη μνήμη, τη δικτατορία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μετανάστευση, την ιστορία και τον πολιτισμό της.
Συνολικά εβδομήντα συγγραφείς από την Αργεντινή, ανάμεσά τους η διάσημη Κλαούντια Πινέιρο, ταξίδεψαν στην Φρανκφούρτη, ενώ το παρών τους έδωσαν και η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Κίρσνερ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε παρουσία υψηλών προσκεκλημένων από το χώρο της πολιτικής και των τεχνών.
Γερμανόφωνοι εκδοτικοί οίκοι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη σύγχρονη λογοτεχνία της Αργεντινής καθώς 216 νέες κυκλοφορίες από 104 εκδοτικούς οίκους εμφανίζονται στη σχετική λίστα που συγκροτεί η ομάδα της έκθεσης της Φρανκφούρτης
Συγκρίνοντας τα ηλεκτρονικά βιβλία με την εφεύρεση του τυπογραφείου, ο διευθυντής της έκθεσης Γίργκεν Μπόος μίλησε για τα νέα πεδία συνεργασίας που γεννώνται ανάμεσα στις δημιουργικές βιομηχανίες -μουσική, κινηματογράφος, βιβλίο, ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Σε έναν εντυπωσιακό εκθεσιακό χώρο 172 τετραγωνικών μέτρων δεκάδες εκδηλώσεις, φόρουμ, συζητήσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις περιστράφηκαν γύρω από τη νέα εποχή των e-books και εκθέτες παρουσίασαν στη Φρανκφούρτη την κυκλοφορία ηλεκτρονικών βιβλίων.
Το Διαδίκτυο είχε εξίσου πρωταγωνιστικό ρόλο στη Φρανκφούρτη με μεγάλη σειρά on line εκδηλώσεων, όπως παρουσιάσεις και συζητήσεις μεταξύ αναγνωστών, συγγραφέων και επαγγελματιών του χώρου, καθώς και μέσω του blog της έκθεσης (www.book-fair.com/blog) και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Το Βραβείο Ειρήνης της έκθεσης της Φρανκφούρτης απονεμήθηκε στον Ισραηλινό συγγραφέα Νταβίντ Γκρόσμαν για τις προσπάθειες συμφιλίωσης της χώρας του με τους Παλαιστινίους.
Το 2009 η έκθεση είχε 290.460 επισκέπτες, ενώ φέτος προστέθηκαν στον κατάλογο των συμμετεχόντων άλλες 11 χώρες.
Το 2009 η έκθεση είχε 290.460 επισκέπτες, ενώ φέτος προστέθηκαν στον κατάλογο των συμμετεχόντων άλλες 11 χώρες.
Τιμώμενη χώρα της έκθεσης της Φρανκφούρτης για το 2011 είναι η Ισλανδία.
Τα πρώτα δέκα χρόνια της έκθεσης, έμφαση δινόταν σε θεματικές ενότητες και όχι στο εθνικό στοιχείο. Πρώτη επίτιμη καλεσμένη ήταν το 1976 η λογοτεχνία της Λατινικής Αμερικής. Ακολούθησαν το 1982 οι θρησκείες και το 1984 ο Τζορτζ Όργουελ.
Η τιμώμενη χώρα ή περιοχή -όπως ο αραβικός κόσμος το 2004 και η Καταλονία το 2007- άρχισε το 1986 με την Ινδία.
Οι εντάσεις δεν λείπουν από τη διοργάνωση. Διαμάχη σχετικά με το πρόγραμμα της Καταλονίας, που απέκλεισε συγγραφείς που ζουν στην περιοχή και γράφουν στην ισπανική γλώσσα, εξόργισε την ισπανική κυβέρνηση (η οποία είχε συνεισφέρει έξι εκατ. ευρώ στην παρουσίαση) και οδήγησε σε μποϊκοτάζ της έκθεσης από ορισμένους συγγραφείς.
(ΠΗΓΗ: Το Βημα, από κείμενο της Ευαγγελίας Μπίφη)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου