Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΛΙΘΙΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ


Ιταλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το αλεύρι είχε μπει στην κουζίνα πριν από τουλάχιστον 30.000 χρόνια, δηλαδή 20.000 χρόνια πριν από την εμφάνιση της γεωργίας. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν λίθινα γουδιά με ίχνη σπόρων, που ανακαλύφθηκαν σε τρεις περιοχές της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής τελικά δεν έκαναν δίαιτα Άτκινς, τη διάσημη δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση
Proceedings of the National Academy of Sciences, ανατρέπει την παλαιότερη άποψη ότι οι πρωτόγονοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες τρέφονταν σχεδόν αποκλειστικά με κρέας.

Αν και οι φυτικές τροφές, σε αντίθεση με την κρεατοφαγία, σπάνια αφήνουν πίσω τους ίχνη, εντούτοις φαίνεται ότι οι
Homo sapiens τρέφονταν με φυτά πολύ προτού μάθουν να τα καλλιεργούν. Η ομάδα της Άννα Ρεντέβιν του ιταλικού Ινστιτούτου Προϊστορίας ανακάλυψε λίθινα όργανα για το άλεσμα φυτών στην κοιλάδα του Μπιλανσίνο στην Ιταλία, στην κοιλάδα Ποκρόφσκι της Ρωσίας και στους λόφους Πάβλοφ της νότιας Μοραβίας στην Τσεχία.

Πρόκειται για ζευγάρια λίθινων εργαλείων που χρησιμοποιούνταν ως γουδιά και γουδοχέρια. Πάνω τους βρέθηκαν ίχνη φυτικού υλικού και άμυλου, το οποίο όμως δεν προέρχεται από καλλιεργούμενα φυτά όπως το σιτάρι και το κριθάρι.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι πρόκειται για πολτοποιημένες φτέρες, σπόρους μιας πόας που ονομάζεται
Brachypodium, και σπόρους και ρίζες φυτών της οικογένειας Typhaceae.

Παραμένουν άγνωστες οι συνταγές στις οποίες χρησιμοποιούνταν αυτά τα ασυνήθιστα, άγρια συστατικά.

Τα εν λόγω φυτά ήταν διαδεδομένα εκείνη την εποχή στην Ευρώπη και ήταν επομένως μια αξιόπιστη πηγή τροφής.

(ΠΗΓΗ: in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου